
- Tel: +31636207827
- E-mail: info@inn-saei.nl
Zweethutceremonie
Een zweethutceremonie is een oeroud sjamanistisch reinigingsritueel dat bij veel oorspronkelijke natuurvolkeren nog steeds in gebruik is. De ceremonie helpt je om jezelf op fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel niveau te reinigen en zelfs te genezen. Een zweethutceremonie zorgt voor diepe ontspanning en maakt je dankbaar voor al wat leeft. Er is ruimte om jezelf te openen en zichtbaar te maken in bepaalde lagen die er niet of nauwelijks hebben mogen zijn. Het is een reis in en met jezelf naar dieper gelegen lagen om terug in verbinding te komen met je hogere bewustzijn.
In de hut worden de vier elementen - aarde, water, vuur en lucht - samengebracht. Met de krachten van de vier windrichtingen, hemel en aarde én de richting die je hart aangeeft, word je wakker in je zintuigen en kun je jezelf in alle volheid ervaren en je openstellen voor heling.
Werkwijze
We beginnen de zweethutceremonie om 10.00 uur met een korte deel- en kennismakingsronde. Hierna beginnen de voorbereidingen voor het bouwen van het vuur en de steenceremonie. We hakken het hout en dekken de koepelvormige zweethut, gebouwd van wilgentakken, af met meerdere lagen dekens en een dekzeil.
Dan volgt de steenceremonie, waarbij je je eigen intenties aan de stenen mee mag geven. Vervolgens maken we gezamenlijk het vuur aan en worden de stenen verhit. Langzaam gaan we met onze aandacht steeds meer naar binnen en verbinden we ons met onszelf en de groep.
Als de stenen heet genoeg zijn, gaan we de zweethut in en wordt de deur gesloten. De gloeiende stenen worden tijdens de ceremonie één voor één naar binnen gebracht. Op de gloed van de basaltstenen na is het binnen aardedonker, waardoor het gevoel voor tijd en ruimte verdwijnt. Je bent weer terug in de schoot van Moeder Aarde, terug bij de oerbron.
De zweethutceremonie bestaat uit vier ronden, elk met een eigen thema. Tussen de ronden door gaat de deur open, kun je wat drinken en eventueel naar buiten. Aan het einde kun je afkoelen onder de regendouche of een verfrissende duik in de natuurlijke zwemvijver nemen.
Een zweethutceremonie helpt je om ontvankelijk te worden voor de heling die je vraagt. Je kunt steun en heling vragen voor wat op dat moment aandacht nodig heeft. Je bent welkom met alles wat er op dat moment is en je mag je ervaringen delen en je dankbaarheid uitspreken. Thuiskomen in jezelf, om na de ceremonie als herboren je eigen pad weer te vervolgen.
Voor het gezamenlijk feestmaal na de ceremonie neemt iedereen wat lekkers mee om met elkaar te delen (potluck). Na afloop ruimen we alles gezamenlijk weer op.
Praktische info
Je hebt twee handdoeken nodig, één om op te zitten en één om je mee af te drogen na de hut. Trek stevige schoenen en onbrandbare kleding aan (géén fleece), die vies mogen worden en houd rekening met de weersomstandigheden. Ook bij regen, wind, sneeuw of hagel gaat de hut gewoon door.
We raden je aan om voor aanvang van de zweethut ceremonie niet of nauwelijks te eten en vooral na de zweethut veel water of thee te drinken voor een nog diepere reiniging op alle niveaus.
Bij deze traditionele zweethut staat heling, eenheid en verbinding voorop en zijn zowel mannen als vrouwen welkom. Er worden ook separate mannen en vrouwen ceremonies georganiseerd. We gaan in principe ongekleed de hut in. Als jij je daar prettiger bij voelt, kun je een broekje aanhouden of een handdoek of sarong om je heen slaan.
Iedereen met een goede gezondheid kan aan deze zweethut ceremonie deelnemen. Neem bij lichamelijke en/of psychische klachten of medicijngebruik van tevoren even contact met ons op. Deelname aan de zweethut ceremonie geschiedt geheel op eigen risico.
Na een zweethut is het fijn om niet gelijk weer van alles te moeten. Gun jezelf de tijd om de stilte en rust in jezelf te ervaren en te landen. We bieden je de mogelijkheid om voor of na de zweethut te blijven overnachten.
Duur & kosten
De duur van de zweethutceremonie is nooit met zekerheid vast te stellen. We bevinden ons tijdens de ceremonie in de hut buiten de ruimte en tijd, ook wel Indian Time genoemd 😊. We starten om 10:00 en eindigen meestal rond 20:00
Kosten: Zie hiervoor de agenda
Reserveren en betalen:
Neem contact met ons op.